Koala

Koala je zviera, ktoré žije len v Austrálii. Koala sa nachádza v pobrežných oblastiach východnej a južnej časti pevniny, obývajúc Queensland, Nový Južný Wales, Victoriu a Južnú Austráliu. Je ľahko rozpoznateľná svojim hrubým telom a veľkou hlavou s okrúhlymi, nadýchanými ušami a veľkým nosom v tvare lyžičky. Koala má dĺžku tela 60-85 cm a váži 4-15 kg. Farba srsti sa pohybuje od striebornej až po čokoládovo hnedú. Koaly zo severnej populácie sú zvyčajne menšie a svetlejšie ako ich náprotivky ďalej na juh. Tieto populácie môžu byť oddelené poddruhy, ale toto je sporné Informaciones sobre purificadores de aire para alergicos.

Koala obyčajne obýva otvorené eukalyptové lesy a listy týchto stromov tvoria väčšinu jej stravy. Vzhľadom k tomu, že táto eukalyptová diéta má obmedzený výživový a kalorický obsah, koaly sú z veľkej časti sedavé a spia až 20 hodín denne. Sú to spoločenské zvieratá a niečo ako svorka existuje len medzi matkami a závislými potomkami. Dospelí samci komunikujú s hlasným krikom, ktorý zastrašuje súperov a priťahuje samičky. Samci označujú svoju prítomnosť sekrétmi z pachových žliaz umiestnených na ich hrudi. Sú z druhu vačkové, čiže mláďaťa sa plazia do vrecúšok svojej matky, kde zostávajú počas prvých šiestich až siedmich mesiacov svojho života. Tieto mladé koaly sú úplne odstavené od matkinho mlieka keď sú asi rok staré. Koala má málo prírodných predátorov a parazitov, ale sú ohrozené rôznymi patogénmi, ako sú baktérie a retro vírusy, ako aj požiare a suchá.

Koaly boli lovené domorodými Austrálčanmi a vyobrazené v mýtoch a jaskynnom umení počas tisícročí leer mas en su pagina web. Prvé zaznamenané stretnutie medzi Európanom a koalou bolo v roku 1798 a obraz tohto zvieraťa nakreslil v roku 1810 prírodovedec George Perry. Botanik Robert Brown napísal prvý podrobný vedecký popis koaly v roku 1814, hoci jeho práca zostala nepublikovaná až 180 rokov. Populárny umelec John Gould ilustroval a popísal koalu a predstavil tento druh všeobecnej britskej verejnosti. Ďalšie podrobnosti o biológii zvieraťa odhalilo v 19. storočí niekoľko anglických vedcov. Vzhľadom na svoj charakteristický vzhľad je koala uznávaná celosvetovo ako symbol Austrálie. Koaly sú uvedené ako zraniteľné Medzinárodnou úniou na ochranu prírody. Austrálska vláda podobne uvádza špecifické populácie v štátoch Queensland a New South Wales ako zraniteľné. Zviera bolo začiatkom 20. storočia ťažko lovené kvôli kožušinám. Najväčšou hrozbou pre ich existenciu je ničenie biotopov spôsobené poľnohospodárstvom a urbanizáciou.

Srsť koaly je silnejšia a dlhšia na chrbte a kratšia na bruchu. Uši majú silnú kožušinu na vnútornej i vonkajšej strane. Farba chrbta kožušiny sa mení od svetlo šedej až po čokoládovo hnedú. Brušná kožušina je belavá. Chrbtová kožušina je veľmi odolná voči vetru a dažďu, kým brušná kožušina môže odrážať slnečné žiarenie. Ostré pazúry sú dobre prispôsobené na lezenie po stromoch. Rovnako ako u ľudí a iných primátov, koaly majú na svojich labkách vzory. Zviera má robustnú kostru a krátke, svalnaté horné telo s pomerne dlhými hornými končatinami, ktoré prispievajú k jeho schopnostiam lezenia a uchopenia. Ďalšia sila pri lezení je dosiahnutá svalmi stehien, ktoré sa pripevňujú k holennej kosti nižšej ako u ostatných zvierat. Koala má jeden z najmenších mozgov v pomere k telesnej hmotnosti akéhokoľvek iného cicavca.